Фенербахче постигна голямата си цел! Турският гранд най-после спечели баскетболната Евролига и хвърли в екстаз феновете си в претъпканата зала в Истанбул. Това се случи след убедителна победа над Олимпиакос на финала с 80:64. 

Водени от легендата на европейския баскетбол Желко Обрадович, "фенерите" бяха безапелационни и триумфираха за първи път в най-престижната клубна надпревара в европейския баскетбол. За сръбския специалист пък това беше девета титла от Евролигата, с пети различен отбор. Той е печелил още с Партизан, Реал Мадрид, Хвентут Бадалона и Панатинайкос. 

Този финал започна изключително оспорвано, като с френетичната подкрепа на феновете си турците постепенно установиха контрол над двубоя. Само в първата част те допуснаха съперникът им да поведе за първи и последен път в този двубой и от там нататък държаха всичко в ръцете си. 

Олимпиакос имаше аванс единствено при 6:5 в началото на първата четвърт и след това всичко мина под диктовката на Фенербахче. До края на частта момчетата на Обрадович натрупаха комфортен аванс от осем точки при 26:18. 

До почивката битката беше все още завързана, като гърците не се предаваха. В края на полувремето те успяха да стопят разликата само до пет точки и голямата пауза в двубоя дойде при 39:34 за "фенерите". 

Но след нея те се развихриха. В третата четвърт позволиха на съперника си да отбележи скромните 14 точки, а в края ѝ вече имаха двуцифрен аванс при 60:48. В началото на заключителната част те направиха серия от 13:4 и с това на практика сложиха точка на спора, който в нито един момент не изпуснаха от контрола си. 

На моменти преди финалната сирена преднината им достигна и 20 точки, но в крайна сметка резултатът беше 80:64 в полза на турския гранд и трофеят от Евролигата остана в Истанбул. 

Тази победа беше сладък реванш пред запалянковците на Фенербахче, защото миналата година тимът загуби директния спор за отличието от ЦСКА Москва. Сега обаче нямаше кой да спре Обрадович и компания по пътя към отличието. 

Сръбските асове на "фенерите" Богдан Богданович и Никола Калинич бяха безспорните лидери на тима си, като реализираха по 17 точки за успеха и нанизаха повече от половината тройки за тима си в този мач - 7 от общо 13. Луиджи Датоме добави 11 точки и 5 борби, докато Екпе Удох се отчете с 10 точки и 9 борби. 

За Олимпиакос най-резултатен беше Кем Бърч с 14 точки, а други 10 добави Никола Милутинов. Василис Спанулис и Вангелис Манцарис нанизаха по 9, но това се оказа крайно недостатъчно за успеха във финалната битка.