Споменът за сезон 1973/74 на Висшата лига със сигурност носи горчивина на Манчестър Юнайтед. Тази кампания начертава възможно най-мрачния сценарий за „червените дяволи“, които в края ѝ отпадат от елита. Това е и четвъртият път в историята на тима, когато той губи позицията си в Премиършип.

Първенството далеч не протича гладко за тима от Театъра на мечите. След първите 21 кръга, той печели едва три мача. Три двубоя преди края, Юнайтед се намира в крайно деликатна ситуация. Момчетата на Томи Дохърти се нуждаят от три победи, за да се спасят, но така и не успяват да ги постигнат.

Първи Евертън нанася своя безмилостен удар, след като се налага с 1:0 на своя „Гудисън Парк“, предстоят още два двубоя – с градския съперник Манчестър Сити и със Стоук Сити (в отложен мач).

Денят е 27 април 1974 година. Феновете на „Олд Трафорд“ са притаили дъх и се готвят за дуела с „шумните си съседи“, като междувременно не изпускат и онова, което се случва на другия мач със значение –  този на прекия им конкурент за оставане Саутхемптън и Евертън. Юнайтед е притиснат до стената и единственият резултат, който го удовлетворява, е победата.

Надеждите са живи до 81-ата минута, когато прекаралият 11 години на Театъра на мечтите - Денис Лоу - вкарва ефектен гол с петичка и така носи успеха на „гражданите“. Титулуваният със „Златната топка“ през 1964 година Лоу проявява нужния респект към доскорошния си тим и не показва радост след попадението. То обаче предизвиква инвазия на фенове по терена. Запалянковците се надяват, че по този начин срещата ще се преиграе. Реферът прекратява мача в 85-ата минута, а планът на привържениците не сработва, след като футболната асоциация постановява резултатът да остане.

В същото време „светците“ вземат своето от „карамелите“. За Юнайтед остава още един сблъсък (със Стоук). В крайна сметка съставът на Дохърти отстъпва и на „грънчарите“ с 0:1 и така след 37 години се сбогува с елитния си статут.