По случай на 10-ата годишнина на Gong.bg ви представяме нашата втора класация за "Топ 10 на най-великите футболисти" в историята. Като във всяка една субективна преценка винаги може да има предпочитания и различия. Кои са десетте най-добри футболисти в историята на футбола, тогава?Поне за челната тройка сякаш има единомислие, не и затова кой е първи, втори и трети. Един бразилец и двама аржентинци. Пеле, Марадона и Меси. Или ако предпочитате отзад-напред, или от средата...Това са най-добрите. А първите десетима? Нека да пробваме.

10. ЕУЗЕБИО

Той е именит португалски футболист, централен нападател. Роден е на 25 януари 1942 г. в Мапуто, Мозамбик, получил прякорите Черната перла, Черната пантера и Краля. Играта му се помни със скоростта, бързия дрибъл и изключително силния и точен удар с десния крак. Носител е на „Златната топка“ и два пъти на „Златната обувка“. Той е една от най-големите звезди в историята на футбола. Също вече не е между живите.

9. ЗИНЕДИН ЗИДАН

Още един французин в челната десетка. Бордо, Ювентус и Реал са клубовете му. При трансфера си в „Белия балет“ през 2001 г. става най-скъпият трансфер за своето време. Печели световната титла през 1998 година с Франция. Взима и „Златната топка“. После грабва и европейската титла с „петлите“ през 2000 г. Сега е старши треньор на Реал Мадрид, който извежда до успеха в Шампионска лига и като наставник, след като по-рано е сторил същото и като играч с едно незабравимо воле във финала срещу Байер Леверкузен. Негативният момент в кариерата му е главата, която удари на Матераци при загубения световен финал от Италия през 2006 г.

8. МИШЕЛ ПЛАТИНИ

Един от най-големите френски футболисти. През по-голямата част от 15-годишната си кариера той играе в ролята на атакуващ полузащитник в Нанси, Сент Етиен и Ювентус. Печели КЕШ с Юве през 1985 г. и три пъти „Златната топка“. Капитан е на Франция, който печели европейската титла през 1984 г. После е национален селекционер на „петлите“ и става президент на УЕФА – а краят му на този пост не е приятен. Но в случая говорим за футболните качества, а не за ръководните.

7. ФРАНЦ БЕКЕНБАУЕР

Един от най-елегантните футболисти изобщо. Макар и централен защитник, Кайзера става известен с невероятната си способност да се включва в предни позиции. Печели три пъти КЕШ с Байерн, става световен шампион през 1974 г. с Германия. Печели и европейската титла с ФРГ през 1972 г. Към края на кариерата си поиграва малко и за Космос Ню Йорк, а в самия й край печели още веднъж титлата в Бундеслигата, но с Хамбургер.

6. АЛФРЕДО ДИ СТЕФАНО

Мнозина го считат да най-силния футболист на Реал за всички времена. Той отбеляза в пет клубни европейски финала, а неговият Реал завоюва пет пъти КЕШ през 50-те години на миналия век. Игра за три национални отбора – Аржентина, Испания и Колумбия, но с нито един от тях не стигна до триумфа.

5. КРИСТИАНО РОНАЛДО

Подобно на Меси, с когото е в непрекъсната конкуренция, Кристиано е един от двамата най-добри на нашето съвремие. Четири пъти носител на „Златната топка“, носител на КЕШ с Реал, европейски шампион с Португалия, истинска голова машина. Кариерата му преминава през Спортинг Лисабон и Манчестър Юн преди да продължи в Реал. Където е все още. И при него е още рано за затваряне на равносметката, кариерата му продължава.

4. ЙОХАН КРОЙФ

Летящият холандец е един от най-добрите атакуващи полузащитници за всички времена. Играта претърпя революционно промени по негово време. Той е продукт на Аякс,с който печели 7 титли и три пъти КЕШ, преди да премине в Барселона. Не успя да стане световен шампион с „лалетата“, въпреки че футболът, който практикуваше отборът през 1974 г. Бе истинска прелест. „Тотален футбол“ бе наречен той, а заслугата за това е първо на Кройф, който вече не е между живите, за съжаление.

3. ДИЕГО МАРАДОНА

Вероятно неговият дрибъл е най-доброто, което историята помни. Световен шампион от 1986-а с Аржентина, автор на два от най-прекрасните голове във футбола. Ще го запомним и с гола му наречен от самия него „Божията ръка“. Дори и с него е велик, макар и представящ го в негативен план. За разлика от Пеле, той играе в Европа – в Барселона и Наполи. В Наполи го боготворят и до ден-днешен.

2. ЛИОНЕЛ МЕСИ

Той е най-големият в нашето сравнение. Рекордите му са впечатляващи, а цифрите продължават да набъбват, тъй като кариерата му продължава. Пет пъти носител на „Златната топка“. Сума ти трофеи с Барселона. Голове, голове, пасове, пасове. И гениалност. И тъй като е в пика на кариерата си, все още не можем да направим пълната рекапитулация, за да го ситуираме с точност на определена позиция в челото. Единственият му недостатък е, че с националния на Аржентина все още не е спечелил нищо. За разлика от Пеле и Марадона.

1. ПЕЛЕ

Три пъти световен шампион с Бразилия /1958, 1962, 1970/. Истинска икона във футбола. Кралят! Смята се, че поне за 20 век той е номер 1. Макар че Марадона не е съгласен.

Играл е в родния Сантос и няколко години в САЩ. Според неофициалната статистика е вкарал 1281 гола в 1363 мача. В три от активните си години /1959, 1961 и 1965/ е отбелязал по над 100 гола с екипа на Сантос. Единственият му недостатък може би е, че не е играл в Европа. Но пък с националния отбор е постигнал толкова много.

PS: В челната десетка на най-добрите място със сигурност заслужават още доста. Гаринча, Герд Мюлер, Джордж Бест, Ференц Пушкаш, Роналдо, Роналдиньо...


Източник на снимките във видеото:  Gulliver/GettyImages