Барселона постигна изключително важна и драматична победа с 2:1 при гостуването на Атлетико Мадрид от 24-ия кръг на Примера дивисион. Това бе последното дерби, което се игра на стадион „Висенте Калдерон“. С този успех Барселона увеличи напрежението върху Реал Мадрид в борбата за титлата в испанското първенство. Рафиня изведе „блаугранас“ напред в резултата, след което Диего Годин изравни. Лионел Меси донесе победата за Барселона в 86-та минута със своето 20-то попадение от началото на сезона.

В началото на мача футболистите на Барселона контролираха топката, но не успяха да стигнат до опасности пред вратата на завърналия се в игра Ян Облак. В същото време играчите на Атлетико Мадрид залагаха на контраатаки, но рядко получаваха възможности да обстрелват вратата на Марк-Андре тер Стеген.

Антоан Гризман отправи много хубав удар от дъгата на наказателното поле на Барселона в 26-та минута, но Марк-Андре тер Стеген успя да се намеси и да избие в корнер.

Съдията Матеу Лаос не зачете гол на Барселона в 29-та минута, тъй като маркира нарушение на Луис Суарес. След много сериозно разбъркване в наказателното поле на Атлетико, Филипе Луис изчисти топката, която срещна десния стълб на вратата на Облак, а след това с глава Суарес вкара. Арбитърът обаче преди това маркира нарушение на уругвайския нападател.

Атлетико Мадрид направи много сериозен пропуск в 34-та минута. Андрес Иниеста загуби топката, след което Антоан Гризман подаде към Коке, който бе изведен на чудесна позиция и стреля, но Тер Стеген спаси.

Ян Облак се отличи с много решаващо спасяване в 38-та минута. Лионел Меси стреля от фаул, като насочи топката много прецизно под напречната греда, но вратарят на Атлетико внимаваше и успя да избие топката в корнер.

Барселона направи невероятен пропуск в 43-та минута, когато след центриране в наказателното поле на Атлетико Пике стреля, но Облак спаси. Останаха съмнения за нарушение на Диего Годин срещу Самюел Умтити, но съдията прецени, че няма основание да свири дузпа за каталунците.

Барселона пропиля чудесна възможност да поведе в резултата в 49-та минута. Неймар навърза няколко футболисти, след което подаде към Меси, който пусна отличен извеждащ пас към Луис Суарес, който остана очи в очи сам срещу Ян Облак, но не бе прецизен в завършващия удар и топката премина встрани от левия стълб на вратата на Атлетико.

Антоан Гризман отново надигра Умтити в 52-та минута, след което се озова на перфектна позиция и веднага стреля, но Тер Стеген спаси.

Барселона поведе в 64-та минута, когато Неймар стреля, а топката рикошира в гърба на Савич. След това тя попадна в Луис Суарес, който се опита да шутира, но се получиха няколко рикошета, след което Рафиня се оказа най-съобразителен и отблизо простреля Ян Облак.

Атлетико Мадрид успя да изравни резултата в 71-та минута, когато Коке центрира от фаул в наказателното поле на Барселона, където Диего Годин успя отблизо да засече топката с глава и да я изпрати във вратата на Тер Стеген.

Пред Лионел Меси се откри добра възможност в 82-та минута, когато получи пас от Луис Суарес, но аржентинецът не успя да затрудни Ян Облак.

Барселона отново излезе напред в резултата в 86-та минута, когато Иван Ракитич с глава подаде към Самюел Умтити, който намери Луис Суарес, а той веднага продължи към Лионел Меси. Аржентинецът стреля, но първият му удар бе блокиран от Савич, след което при добавката на Меси, Ян Облак бе безпомощен.

Атлетико Мадрид можеше да изравни резултата в 90-та минута, когато след центриране в наказателното поле на Барселона Диего Годин продължи с глава към Фернандо Торес, но той в последния момент бе изпреварен от Жерар Пике, който успя да избие топката.

Така Барселона постигна изключително важна победа срещу Атлетико Мадрид. Каталунците излязоха на първо място във временното класиране с актив от 54 точки, докато „дюшекчиите“ са четвърти с 45 точки.