Ако полузащитникът на Реал Мадрид Лука Модрич бъде намерен за виновен по обвиненията за лъжесвидетелстване в родната си Хърватия, футболистът може да лежи зад решетките между 6 месеца и 5 години.

Данъчните в Испания по петите на Модрич и Бейл

Облаците над главата на 31-годишния играч бързо се сгъстяват заради факта, че той свидетелства в полза на скандалния бивш президент Здравко Мамич по делото, което се води срещу бизнесмена. Той е обвинен, че е източил близо 16 милиона евро от клуба, а също така укрил от държавата още 1,6 милиона евро.

Лъжливите показания, за които Модрич бе подгонен от властите, касаят трансфера му от Динамо в Тотнъм през 2008 година. Тогава „шпорите” платиха 21 милиона евро за полузащитника, като се вярва, че половината от сумата е влязла директно в джоба на Модрич. Тъй като сумата се изплащала на вноски, след всеки превод Модрич е ходил до банка, придружен от брата на Мамич, и е теглил пари, които впоследствие е предавал на един от двамата мъже.

Прокурори погнаха още един от Реал

На 13 юни Модрич заяви пред съда, че през 2004-а година е подписал анекс към договора си, според който трансферните му суми се делят поравно между него и Мамич. Прокуратурата обаче има доказателство, че въпросното споразумение всъщност датира от 2008 година и реално е подписано след продажбата на Модрич в Тотнъм. Обвинителите разполагат с показания на футболиста при разпит през 2015 година, в който той им разкрива тъкмо този факт.

Хърватските фенове настояват за разжалване на Лука Модрич

Прокурорът Тончи Петкович притисна играча по този повод съда, на което Модрич доста уклончиво заяви, че не е казвал подобно нещо и не може да си спомни точната дата на подписването.