Олимпийската шампионка в сноуборда от игрите в Сочи през 2014 г. Ева Самкова даде ексклузивно интервю за предаването "Код Спорт" по ТВ+. Чешката сноубордистка е на 23 години и кара в дисциплината бордъркрос. Първоначално тя се състезава във фрийстайл сноубординга, но поради контузии се насочва към бордъркроса. Треньорите ѝ са Марек Йелинек и Якуб Флейсар. Състезава се с мустак изрисуван над горната ѝ устна. Самкова печели Световното първенство за младежи три пъти, а през 2014 г. постига най-големия си успех - злато на зимните олимпийски игри в Сочи. 

- Ева, как ви се струва трасето в Банско? Трудно ли е? 
- Трасето не е трудно. По-късо е, но е добро спринтово трасе, затова дойдохме тук. Мисля, че за хората е много хубаво, че могат да виждат цялото състезание от старта, което е необичайно при нас. Последните два скока са огромни, много ми харесват, перфектни са.

- Какво мислите за Банско? За първи път ли сте тук? 
- За първи път съм в Банско. Бях изненадана колко големи планини имате. В Чехия са ни наполовина. Много ми харесва тук. Мисля, че и за фрийрайд е хубаво. Жалко е, че няма достатъчно сняг в момента за фрийрайд, но говорих с Александра (Жекова) и тя ми каза, че много обича да идва тук, да се катери нагоре и да се спуска след това със сноуборда. Сигурно е идеално, когато има повече сняг.

- В момента не сте с мустаци? 
- Да, защото сега бяха квалификациите, но за финалите ще бъда с тях.

- Виждала съм как ви ги рисуват. Можете ли сама да си ги направите или това би развалило ритуала?  
- Не, не мога. Не мисля, че става въпрос за ритуала, просто не мога сама да си ги нарисувам и затова треньорите ми се занимават с това. Мисля, че се справят по-добре от мен.

- Ваша ли беше идеята първия път да се нарисувате? 
- Да. Беше след облог с полски състезател. Когато направихме баса, аз завърших пета, което беше много добър резултат за мен и реших да карам с мустаци на всяко състезание.

- Луда ли сте извън състезанията?  
- Може би бях. Вече остарявам, но понякога да. Когато съм в добро настроение, съм леко откачена, но това е част от спорта и личността ми.

- Какви са хобитата ви? 
- Обичам да карам ски също така. С тях започнах като дете. Имам си свой кон и се опитвам да се грижа за него. Яздя го, което превръща свободното ми време в много приятно, когато не тренирам. Освен това опитвам да карам сърф, но е доста труден спорт дори в сравнение със сноуборда. Карам малко, но не съм много добра...

- Уиндсърф или кайт? 
- Сърф, по вълните...Обичам всякакви спортове. Израснах в планината и спортът е част от живота ми.

 - Обичате ли да четете книги или предпочитате филми? 
- Предпочитам книги, когато имам сили за тях, защото когато съм уморена, прочитам две страници и заспивам. С филмите е същото. Обичам да гледам сериали, "Приятели" например. Харесвам и книгите, сега чета повече в сравнение с преди.

- Коя е любимата ви книга? 
- О, трудно ми е. Не знам как се казва на английски, но е френска, роман за живота на Франсоа Вийон. Това е любимата ми книга.

- Четох, че си имате собствено шоу. Разкажете ни повече. 
- Шоу по телевизията ли имате предвид? О, да, да. Всъщност направих три видеа, но ми отнемаше прекалено много време и се отказах. Не ми доставяше много удоволствие. Направих три епизода и ставаше въпрос за живота ми - какво правя, когато не съм на състезания, но ми отнемаше прекалено много енергия и време.

- Може би след края на състезателната си кариера ще го възобновите? 
- Да, може би. Надявам се.

- Как започнахте да карате сноуборд? 
- Мисля, че бях на шест години. Аз съм израснала в планината, видях една приятелка и реших, че искам да опитам и аз. Първия път се качих на сноуборд с твърди автомати, но след това взехме под наем меки и се влюбих. Наложи се родителите ми да ми купят мои. Това беше любов от пръв поглед.

- Какво дете бяхте? Лудо, което скача напред назад и се забавлява по пистата може би... 
- Да. Всъщност бях доста досадно дете. Всеки учител в училище постоянно ми казваше да замълча, но аз бях като луда, имах толкова много енергия. Имах добри, нормални резултати в училище, но им беше трудно с поведението ми. Майка ми постоянно ме записваше на различни спортове – ски, сноуборд, лека атлетика, ски бягане, за да изразходвам енергията си. Така че бях доста досадна в училище.

- Как се подготвяте за състезание? Как се съсредоточавате преди пускане? 
- Ако се справям добре на тренировки, си казвам, че просто трябва да направя същото и на състезанието. Опитвам се да остана спокойна, имаме две пускания в квалификацията. Хубаво е, ако се класираш още при първия рън, но ако не успееш, имаш и втори шанс. Опитвам да съм спокойна и да не се напрягам прекалено.

- Кога беше най-трудният момент в кариерата ви? 
- Най-трудно ми беше в началото на кариерата ми. Всяко състезание беше тежко за мен, беше ново. С течение на времето обаче свикнах и нещата станаха по-добре. Беше трудно и когато скъсах коленни връзки. Трудно ми беше и на тренировките в Сочи – паднах може би осем пъти по трасето, което обикновено не ми се случва, и ми беше трудно в психологически аспект да намеря концентрацията си отново. Това бяха трудни моменти.

-Беше ли ви трудно да смените дисциплините и липсва ли ви фрийстайлът? 
- Не мисля. Много обичах фрийстайла, но когато си счупих крака, започна да ме е страх да скачам и да правя трикове. Тогава срещнах настоящите си треньори от сноубордкроса. Те са най-добрите треньори в света и знаят какво правят. Мога да разчитам на подкрепата им при всякакви ситуации, което е много важно.

- Кой медал спечелихте най-трудно? 
- Определено олимпийското злато от Сочи, но също така и последният от младежкото световно първенство. Спечелих три пъти тази надпревара и при третия път всички очакваха отново да стана световен шампион. Имаше адски много напрежение, бях още много млада и определено третият път беше много трудно.

- Какви са целите ви за този сезон? 
- Бих искала да спечеля квота за олимпийските игри, но това върви ръка за ръка с карането в Световната купа. Бих искала да спечеля и големия кристален глобус в бордъркроса. Миналата година останах втора.

- За какво мечтаете, каква е голямата ви мечта? 
- Когато остарея, искам да имам приятна къщичка в гората с кучета и коне, с градина с билки и цветя и да се наслаждавам на останалата част от живота си на спокойствие, да не съм подложена на стрес вече.