В нощта на понеделник срещу вторник започва един от най-вълнуващите финали в света на спорта - този за Купа Стенли, Светия Граал на хокея.

След изключително интересни плейофи до решителната серия стигнаха шампионът от миналата година Питсбърг Пингуинс и може би най-малко очакваният отбор, този на Нешвил Предейтърс.

За Питсбърг това ще е шесто участие във финалите докато Нешвил е пълен дебютант в битката за трофея като до момента не бе преминавал повече от втори кръг на плейофите.

Как двата отбора стигнаха до финала

Надали някой е очаквал подобно нещо, но всъщност Нешвил е отборът, който по-лесно стигна до тази фаза. Предейтърс влязоха в плейофите с най-лоши показатели сред 16-те класирали се отбора, но триумф над лидера на Запад Чикаго Блекхоукс в само четири мача набързо заличи спомените от трудния редовен сезон. След това Сейнт Луис Блус бе победен в 6 двубоя, а на финала в Западната конференция тимът победи шампиона на Пасифика Анахайм Дъкс в шест срещи, и то въпреки че бе без водещия си реализатор Райън Йохансен и капитана Майк Фишър след мач №4.

В същото време Питсбърг трябваше на свой ред да се справя с много кадрови проблеми в плейофите, но демонстрира дълбочината в своя състав. Тимът обаче трябваше да премине през две серии от по максималните 7 мача.

След успеха в 5 срещи над Кълъмбъс Блу Джакетс, срещу най-добрия отбор от редовния сезон Вашингтон Кепитълс бяха необходими дузпи. След това пък срещу Отава Сенетърс във финала на Изток се стигна до две продължения в решителния седми мач.

Опитът на страната на "пингвините"

Според букмейкърите абсолютен фаворит в сблъсъка е тимът на Питсбърг, а това предвиждане идва на база не само на резултатите от този сезон, а и на доста по-солидния опит в подобни сблъсъци за асовете на "пингвините".

Цели петима от хокеистите на Питсбърг имат поне 2 финала за Купа Стенли. Най-опитният, 40-годишният Мат Кълън, има две титли, с Питсбърг през миналата година и с Каролина през 2006. За Крис Къниц, Сидни Кросби, Евгени Малкин и вратаря Марк-Андре Флюри това ще бъде четвърти финал. Ако Пингуинс победи пък Куниц ще стане активният състезател с най-много титли в кариерата си - 4 (с Анахайм през 2007 и с Питсбърг 2009 и 2016).

В същото време в състава на Нешвил единствено капитанът Фишър има опит с участие във финал. Той бе част от тима на Сенетърс през 2007, който загуби от Анахайм в пет мача. Откъм опит Предейтърс трябва да разчитат на своя треньор Питър Лавиолет, който ще води отбор в трети финал за Купа Стенли след триумфа с Каролина през 2006 и участието с Филаделфия през 2010.

Най-доброто нападение и най-добрата защита

В битката за трофея ще се изправят най-доброто нападение срещу най-добрата защита. Питсбърг бе с най-много голове в редовния сезон, а сега повтори това постижение и в плейофите с над 3 гола на мач. Нешвил заема второ място в тази класация, а освен това Предейтърс са с най-добрата защита, допускайки средно по 1.81 гола в плейофите. В същото време "пингвините" са едва пети с 2.32.

Предейтърс ще разчитат и на факта, че са превърнали своя дом в истинска крепост, губейки само един мач у дома като домакини. Атмосферата в "Бриджстоун Арена" също е неповторима с типичната за Тенеси кънтри музика. Пред залата пък феновете имат любопитната възможност да трошат с чуковете автомобили, боядисани в емблемата и цветовете на съперника.

Опит за рекорди

Питсбърг стана първият отбор в НХЛ, защитил титлата си в конференцията след последователните финали за Купа Стенли между самите тях и Детройт Ред Уингс през 2008 и 2009, когато Сидни Кросби все още бе млада звезда на 21. Сега отборът на Кросби и Малкин пък ще опита да се превърне в първия отбор, защитил своята Купа Стенли от Детройт Ред Уингс, които завоюваха трофея през 1997 и 1998 година.

Това би била и общо пета Купа Стенли за Питсбърг, с което отборът ще се изравни с Едмънтън Ойлерс и Чикаго Блекхоукс. Всички титли на Пингуинс са след 1991 година, а за този период никой отбор няма повече.

Телевизионното излъчване

И след всичко това е време да споделим, че мачовете от финалната серия ще бъдат излъчвани на живо в каналите на Mtel Sport. Първият двубой е в нощта на понеделник срещу вторник от 3 часа и ще бъде излъчван по Mtel Sport 2.