Рафаел Надал подчини по безапелационен начин Стан Вавринка във финала на Ролан Гарос. След 6-2, 6-3, 6-1 испанецът си гарантира трофея. Мачът продължи точно 2 часа и 7 минути, а доминацията на Краля на клея бе осезаема. С този успех Надал се превърна в първия тенисист печелил турнира рекордните десет пъти. 

Испанският матадор има общо 15 титли от Голям шлем, а „Ролан Гарос“ е третата надпревара, която той печели по десет пъти в кариерата си. Другите две са в Монте Карло и Барселона.  

Надал: Това, кеото изпитвам на Ролан Гарос, не съм го изпитвал на друго място

Първият сет започна сравнително равностойно. Надал поведе, но последва изравняване. Така се стигна до 2:2 гейма, а в петия си испанецът наложи доминацията си. Той поведе с 3:2, а в следващата част проби Вавринка за 4:2. Силната игра на Надал продължи, което намери израз и в резултата – 5:2. След нов пробив Надал затвори сета при 6:2.

Краля на клея започна вихрено и във втория сет, като още във втория гейм проби швейцарския си опонент – 2:0. В последствие резултатът набъбна на 3:0, а Вавринка взе четвъртия гейм – 1:3. В петата част Надал спечели нова част, а в шестия гейм Вавринка показа стабилна игра, като намали на 2:4. Двамата опоненти си размениха по един гейм, а Надал затвори и този сет по безкомпромисен начин – 6:3.

Третият сет започна с пробив в полза на Надал, който съответно поведе – 1:0. Следващият гейм отново бе за испанеца, който го затвори на нула. В третата част Вавринка се противопостави убедително и опита да навакса изоставането си – 1:2, но отговорът на Краля на клея не закъсня – 3:1. Нов пробив в петия гейм даде допълнителна преднина на Надал – 4:1, който продължи рецитала си за 5:1. Испанската звезда затвори сета и мача с пореден пробив – 6:1. 

Очаква се в понеделник Надал да се изкачи на второ място в световната ранглиста. От началото на годината той има 4 титли, като взе участие в седем финала.