Григор Димитров трябваше да изстрада наистина кошмарно начало и да покаже солидно количество воля и мъжество, за да преодолее Жулиен Бенето във втория кръг от престижния тенис турнир "Куинс Клъб". В Лондон 35-годишният ветеран се оказа неочаквано неудобен съперник, като накрая все пак преклони глава след почти 2 часа игра. Димитров, който е 6-и поставен в схемата, се наложи с 4:6, 6:3, 6:4 и записа четвъртата си победа над намиращия се на 87-о място в света французин.

Гришо изнесе блестяща тенис лекция на Харисън в Лондон

Първият сет на иначе джентълменския дуел беше истински ад за нашенеца, който допусна три двойни грешки само в откриващия гейм. Подареният пробив и липсата на какъвто и да е ритъм и динамика в играта на българина улесниха Бенето във взимането на преднина, макар Григор да последно да опитваше да изкупи грешките си. Шансът също изигра своята роля при една куриозна точка в началото на втория сет, тъй като преминаване на Бенето под мрежата спаси българина от това да отразява нова точка за пробив.

Някъде тук Димитров като че ли проумя, че мачът няма да има нищо общо с безоблачната победа над Райън Харисън в първия кръг, след което изцяло влезе в биткаджийския дух на срещата. Сервисът се върна към познатото ниво, а грешките от основната линия намаляха. По-голямото търпение, което се появи, изнерви опитния опонент, който към края на мача съвсем нямаше отговор на вдъхновението, с което заигра Григор. Кулминацията на всичко беше заключителният сервис гейм, в който Димитров реализира воле на мрежата "а ла" Борис Бекер, а после наниза три последователни аса.

В следващия кръг Димитров ще се изправи срещу оцелелия от сблъсъка между Даниил Медведев (Русия) - Танаси Кокинакис (Австралия).

Първи сет - 4:6

Откриващият гейм на мача, в който Григор сервираше, започна ужасяващо. Българинът подари три поредни много лесни точки на съперника си и така Бенето получи отличен шанс да пробие още в първите минути. Макар началният удар на Димитров така и да не заработи, той намери начин да спаси първите два брейкбола. При третия обаче се случи най-лошото - трета двойна грешка в гейма - и Бенето дръпна с 0:1.

Обещаващ форхенд уинър по правата показа, че Гришо ще преследва връщането на пробива възможно най-скоро. 26-годишният ни тенисист превърна сервис гейма на Бенето в истинска битка, ала няколко грешки от бекхенд позволиха на ветерана да стигне до предимство. Опитният французин стори необходимото и затвърди реализирания пробив - 0:2. Успокоителното за Григор беше, че успя да открие сметката си преди първата кратка почивка. Сервис геймът отново не беше убедителен, придружен и от неочакван форхенд в мрежата за 30:30, но поне прекъсна позитивната серия за Бенето - 1:2.

Четвъртият гейм също бе белязан от агресивно начало за Григор. Две хубави разигравания в полза на българина доведоха нещата до 0:30 и Бенето трябваше да прави бързи корекции в играта си. Опитният боец го стори по най-добрия начин, разнообразявайки началните удари, а и беше респектиращ на мрежата. Димитров така и не стигна до точка за връщане на пробива - 1:3. Все пак българинът съумя да отвърне на предизвикателството по най-добрия начин - сервис гейм на нула и преднината на Бенето пак бе сведена до само гейм.

Шестият гейм донесе и първата точка за пробив пред Димитров, който за момент притесни феновете, когато се хлъзна и падна на тревата в първото разиграване. Контролът на Гришо върху ударите ставаше все по-добър, а също и "разчитането" на сервисите, които съперникът отправяше. Тъкмо началният удар спаси Бенето при 30:40, като французинът заложи на изпитаното лекарство - да търси бекхенда на съперника. В последвалата битка Гришо получи още един шанс да върне пробива, като пак беше спрян с прецизен начален удар. Още два много добри сервиса за Бенето - последният от които в тялото на Григор - и статуквото се запази - 2:4.

Григор намали резултата с нов експедитивен сервис гейм, но и Бенето му отвърна със същото лекарство, без да му даде нито една точка - 3:5. Скоростната размяна на геймове в полза на сервиращите продължи и Димитров бързо прехвърли топката към противника в последния си шанс да не загуби първия сет. Хасковлията стори максималното, за да разколебае Бенето, но французинът беше стабилен до болка. Сравнително лесно той стигна до преднина от 40:15, а при втория си сетбол поведе в резултата с категоричен ас - 4:6.

Втори сет - 6:3

С голяма доза късмет Григор избегна повторение на сценария от първия сет. В откриващия сервис гейм разочарованието в играта на българина беше повече от видно, а това повлия върху вкарването на първия начален удар. Логично геймът се превърна в маратонска битка, която стигна до равенство. Тъкмо тогава Бенето изгради много добре разиграването за поредното си излизане на мрежата и реализира бекхенд уинър, който във всеки друг случай щеше да му даде точка за пробив. Французинът обаче се хлъзна на тревата и се мушна наполовина под мрежата, а това значеше, че точката отива в полза на Григор. С два добри сервиса Димитров избегна по-нататъшни сътресения - 1:0.

Бенето скорострелно изравни резултата и усещайки, че инерцията е на негова страна, зачака нови шансове за пробив. В интерес на истината елементарните грешки от основната линия на Григор му дадоха надежди в това отношение, но след като българинът дръпна с 40:30 съумя да вземе подаването си - 2:1. За следващата част той реши да промени в известна степен стратегията си - Гришо умишлено удължаваше разиграванията и връщаше топката в половината на съперника, без непременно да търси уинъри. Бенето някак не очакваше това, а същото важи и за брилянтния лоб, който го обезоръжи за 15:40. Загубил окончателно посоката, Бенето лесно сдаде гейма и допусна първи пробив, който беше мълниеносно затвърден от Димитров - 4:1.

Към следващия сервис гейм на Бенето българинът не прояви особен интерес, като за сметка на това беше почти перфектен при своето подаване (тъкмо тогава регистрира 6-ата си двойна грешка в мача). При 5:2 французинът беше задължен да спечели гейма, в който имаше началния удар, и го стори. В деветият гейм търсещият пролуки ветеран беше категорично отказан от Димитров. Комбинациите след сервис на Гришо работеха безотказно и той без много-много да се напряга изравни резултата с 6:3 във втория сет.

Трети сет

Нервите дойдоха в повече на Бенето и това си пролича много ясно при началото на третия сет. Григор успя да се "закачи" и не позволяваше на съперника да дръпне с повече точка напред, а равенството накара французина да стане още по-неспокоен. Все пак 87-ият в света се събра във важните мигове и не допусна да бъде пробит. След това той "върна услугата" на Гришо с огромна охота. Колебанията в началния удар на българина пак се проявиха и отново имаше 40:40. Димитров първи стигна до предимство, без обаче да го реализира. В резултат Бенето изгради чудесна точка, която завърши с красив бекхенд по правата и пробивът се виждаше. Ас на Григор и твърде агресивен ретур на Бенето отново дадоха предимство за българина, който най-накрая изравни геймовете за 1:1 с премерен форхенд по правата.

Серията без пробиви продължи. Бенето с цената на известна доза усилия поведе с 2:1, докато Гришо му даде само точка на свой сервис преди да изравни. И точно в тези мигове българинът отново успя да поиграе успешно по нервите на съперника. В петия гейм хасковлията се стараеше да гони и връща всяка топка, която опонентът изпращаше. Той дори улови - макар и безуспешно - един смач на Бенето, когато французинът почти бе загърбил мрежата. Позитивното поведение на Гришо и грешките на съперника го изведоха до 30:40. Бенето опита познатото лекарство - сервис към бекхенда - и този път бе изненадан неприятно. На пръв поглед твърде параболичният ретур по правата на Григор тупна точно в ъгъла на полето и донесе пробив за 3:2. Кратката почивка не помогна особено на съперника, тъй като Димитров прибави четири безответни точки на свой сервис и затвърди брейка до 4:2.

Българинът откровено спести сили в последвалия сервис гейм за Бенето, а французинът го спечели на нула. Григор пък му даде само точка, когато началният удар премина при него. Той дори заслужи аплодисментите на съперника си за точката, с която резултатът стана 40:15, защото от много трудна позиция силно встрани от основната линия хасковлията реализира възхитителен форхенд уинър по скъсения диагонал - 5:3.

Бенето даде всички възможни индикации, че може да пробит в деветия гейм. Дългите бекхенд слайсове на Димитров нарушаваха ритъма му, а когато ветеранът поведе с 40:30 допусна 5-ата си двойна грешка в мача. Все пак два чудесни негови начални удара задължиха Гришо да сервира за спечелването на срещата. Българинът стартира повече от атрактивно с печелившо воле на мрежата в най-добрите традиции на Борис Бекер, а след това прибави два аса, за да дръпне с 40:0. Трета поредна точка от начален удар и мощен вик към трибуните приключиха тежкия мач за поставения под номер 6 в схемата.